O stoupání po datovém kariérním žebříčku s Otou Novotným a absolventem datového MBA Davidem Ježem

Ota Novotný se sešel s absolventem datového MBA Davidem Ježem z energetické společnosti E.ON. David se od dob studií, kdy ho poprvé zaujala technická datařina, doslova vyšplhal po jednotlivých příčkách datového kariérního žebříčku až na současnou pozici Chief Data Officera. O svůj inspirativní příběh se s Otou podělil v následujícím rozhovoru.

Ota: Co teď děláš po ukončení studia MBA?

Ukončení MBA mi s odstupem času otevřelo bránu k nástupu na C-level pozici do nové společnosti, tedy do EO.Nu.  Jako Chief Data Officer zde zastřešuji celý datový svět za obchodní část firmy, to znamená Data Governance, business analytiku a také Business Intelligence. V rámci firmy jsem zodpovědný za celou datovou strategii a životní cyklus dat od jejich vzniku v primárních zdrojích až po následný reporting s cílem usnadnit kolegům na straně businessu jejich každodenní práci. Reportingem to samozřejmě nekončí, existuje spousta dalších témat, které ze své pozice musím zastřešit, ať už se bavíme o datové kvalitě, katalogizaci dat, bezpečnosti nebo vůbec definování toho, jakým způsobem se jako firma v oblasti dat chceme organizačně uspořádat.

Ota: My se známe z FISu už od doby, kdy jsi psal diplomku. Od té doby se stále posouváš od technických k manažerským pozicím. Co tě k tomu vede?

David: Můj zájem o data začal už od předmětu BI na magistru. Již během zmíněného předmětu jsem vnímal, že mě to k tomuto oboru táhne, a začal jsem hledat pozice v této oblasti. Od té doby jsem získával zkušenosti na různých pozicích od helpdesku přes IT bezpečnost až po BI. Poté se mi naskytla příležitost na analytické pozici v Avastu a tam začala moje pravá datová štace. Každé dva roky jsem postupoval na další pozici, až jsem se dostal do vyššího managementu na pozici CDO.  Nasbírané zkušenosti mi na dnešní pozici moc pomáhají, protože mám technický background a znám i tu „datovou lopatařinu“. Zrovna tohle je pro mě velmi důležité, protože se díky tomu umím bavit s lidmi jak technického zaměření, tak i s lidmi z byznysu. Osobně si myslím, že je toto klíčový předpoklad úspěchu na mé současné pozici.

Ota: Naši studenti se chtějí často primárně naučit technologie. Snažíme se jim vysvětlit, že je to i o řízení lidí a o tom, jak daná technologie zapadne do procesu. Jak to vnímáš ze své pozice CDO?

David: Když jsem byl vývojářem, tak jsem si moc neuvědomoval, k čemu nějaká governance je. Jak jsem se ale postupně dostával na pozice datového manažera, zjistil jsem, že bez procesního řízení kolem to nejde. Poměr práce s technologiemi a governance byl postupně tak 50 na 50. Na mé současné pozici je to už opravdu o tom řízení a udávání struktury a ta technologie je pro mě spíše doplňkovou znalostí. Tu už pro mě řeší tým, nicméně i tak je pro mě stále důležité udržovat si přehled o současných trendech a možnostech datové analytiky. Totiž technologie v tomto odvětví se neustále rozvíjejí a posouvají vpřed a pro mě osobně je velmi nezbytné nezaspat. Z mé vlastní zkušenosti však mohu studentům doporučit začít právě technologiemi a governance pak přijde automaticky časem, jak člověk získává nové a nové zkušenosti. Znalost technologií a obecných datových principů se v datovém světe neztratí nikdy.

Ota: Teď už občas i dáváš přednášky našim studentům. Co je to nejdůležitější, co bys jim chtěl předat?

David: Když jsem studoval já a chodil na tyto „zvané přednášky“, byly pro mě skvělé v tom, že se nejednalo o teorii, kterou si přečtu ve skriptech. Zajímalo mě, jak to skutečně funguje v praxi v té dané firmě. Právě proto jsem na tyto přednášky vždy rád chodíval. Myslím, že zkušenost z různých prostředí je něco, co člověka skutečně posouvá a dál rozvíjí. I proto já sám jsem zkoušel různé pozice. Jednak tak člověk získá větší rozhled, a také má pak větší šanci dělat něco, co ho opravdu baví.

Když si mě jako člověka z praxe nyní zvou na VŠE, myslím přesně na tohle. Umím se stále vcítit do kůže studenta a pochopit jejich problémy či dotazy, protože jsem byl před lety jedním z nich. Chci studentům vysvětlit, proč je řízení data analytiky důležité, ukázat možné a vlastně i nemožné cesty a inspirovat je vlastním příběhem.

Ota: Jak by sis představoval svou práci za 5 let tak, abys s ní byl spokojený?

David: Teď jsem ve firmě, která dříve data tolik řešit nemusela, energetika byla hodně stabilním trhem. Za poslední rok se to však výrazně změnilo. Když vidím, co vše se tady dá změnit a kam se firma z pohledu dat může posunout, je to pro mě obrovskou ambicí a inspirací do budoucna.

Byl bych rád, aby díky mému působení firma, která podstupuje opravdovou výzvu a jejíž datové potřeby se náhle změnily, zažila skutečný datový posun. Aby za pár let (a snad i dříve, než za 5!) kolegové cítili, že jim má práce byla opravdu přínosem. Na takový kus práce bych byl hrdý.

Chcete i vy zdolávat výzvy ve světě dat a stát se pro firmu nepostradatelným článkem? Přihlaste se ke studiu MBA programu Data and Analytics for Business Management powered by KPMG.