Na VŠE nově využíváme pro výuku datových předmětů DataCamp. Co na něj říkají studenti a vyučující?

Online platforma pro interaktivní výuku v oblasti datové vědy DataCamp zavítala i na Vysokou školu ekonomickou. Prostřednictvím rozmanitých krátkých videí a praktických příkladů mohou studenti rozvíjet své datové dovednosti, ať už patří k začátečníkům nebo jsou jejich znalosti na velmi pokročilé úrovni. Učitelé zase oceňují jednoduchou možnost vstupní znalosti studentů díky tomuto e-learningovému nástroji prověřit a srovnat.

„DataCamp nabízí opravdu širokou škálu témat, která jsou rozdělena do krátkých částí.  Velmi rychle se díky němu začnete učit základy Pythonu, SQL nebo Data Science. Konceptem jsou čtyřminutová teoretická videa, po nichž následují praktické úkoly k otestování znalostí,“ představila program absolventka VŠE a současná studentka datového MBA Dominika Kútna.

„Na DataCampu doplňuji a rozšiřuji své znalosti ze školy. Líbí se mi, že praktická cvičení nejsou vždy jednoduchá a je třeba se opravdu zamyslet nad jejich správným řešením.  Zároveň ale každý může postupovat tempem, které mu vyhovuje,“ říká studentka magisterského programu Data a analytika pro business Veronika Vacková.

Studentka datového MBA Adéla Hurtíková oceňuje mimo jiné snadnou práci s programem: „Veškeré kódování probíhá přímo v DataCampu, a to ať už přistupuji přes prohlížeč nebo mobilní aplikaci. Odpadají problémy s instalací specifických softwarů, stahování dat atd…

K prohloubení znalostí Pythonu pro datovou vědu jsem vyzkoušela mnoho zdrojů včetně knih, kurzů s osobní účastí či YouTube videí. Na DataCampu student stráví většinu času prací na cvičeních, ve kterých se snaží vyřešit daný problém samostatně. Pomocí metody pokusu a omylu a případně s dopomocí nápovědy se krok za krokem zlepšuje v dané problematice.“

A jak nástroj využívá vyučující datových předmětů Pavel Zimmermann?  „Do našeho předmětu Data-X aplikované analytické datové modely v reálných úlohách přichází studenti s různou vstupní znalostí Pythonu, který ve výuce využíváme. DataCamp dokáže neuvěřitelně rychle a efektivně dostat i studenty z bodu 0 do bodu, kde jsou schopni samostatně používat potřebné nástroje nebo metody. V blokové výuce MBA programu pak DataCamp využíváme k výuce základního kódování, pro samostatné studium vybraných oblastí a pro procvičení probraných postupů mezi jednotlivými bloky.

V tuto chvíli také připravujeme poměrně zásadní změnu výuky, která by daleko více využila potenciálu samostudia a umožnila využít kontaktu se studenty pro skutečně interaktivní práci. Na to se velmi těším, protože věřím, že se tato změna i přes vysokou náročnost tohoto způsobu výuky jak pro nás, tak pro studenty, velmi vyplatí.“

„Z mého pohledu se jedná o ten nejpraktičtější a nejvýkonnější e-learningový nástroj ke zvládnutí Data Science a Pythonu. A vzhledem k malé časové náročnosti úkolů opravdu není na co se vymlouvat ;-),“ dodala Dominika Kútna.