Šestý ročník DS&BI Academy VŠE je v plném proudu. Studenti sbírají zkušenosti od řady odborníků z praxe

Už téměř dva měsíce studenti letošního ročníku DS&BI Academy VŠE pravidelně zasedají do školních lavic a rozšiřují si své datové znalosti. Během tohoto programu se již setkali s několika odborníky z oblasti Data Science a Business Intelligence, kteří jim kromě sdílení teoretických vědomostí umožnili nahlédnout přímo do praxe.

Jak probíhala první polovina semestru a co se studenti zatím stihli naučit?

První týden jsme začali lehce představením základních principů DS a BI, kterého se ujal David Slánský ze společnosti KPMG. Studentům uvedl pár užitečných příkladů z praxe a prozradil i několik aktuálních trendů a zajímavostí ze světa dat.

Následující výuku měl ve svých rukou Michal Andera z ClarityMotion spolu s Janou Heczkovou a Štěpánem Polákem ze společnosti Billigence. Michal studentům objasnil, proč je storytelling v businessu tak důležitý a jak se pomocí příběhu dá jednoduše přesvědčit. Poté se Jana se Štěpánem ve svém bloku zaměřili na výzvy v oblasti BI a specifika dodávek BI projektů. Aby výuka nebyla celou dobu tak intenzivní a seriózní, atmosféru uvolnili hravými úkoly či zábavnou scénkou, která poukázala na důležitost správného sdělení informací a požadavků.

V průběhu dalších týdnů se o výuku poctivě starali odborníci ze Seyforu Iva Stanovská a Petr Šprungl. Tématem jejich výukového bloku bylo dimenzionální modelování a datový sklad, díky kterému se studenti naučili pracovat se strukturovanými daty a vytvářet datové modely. Své teoretické poznatky si tak prověřili na implementačních úkolech, kterých vůbec nebylo málo.

Zaměřili jsme se také na vizualizaci dat s Jakubem Holubcem z Dolphin Consulting. Ukázal nám základní principy designu informací v reportech a dashboardu a také nezapomněl vyzvednout fakt, že přehlednost reportů a rychlá orientace v datech je pro každý business klíčová.

A na co se mohou studenti těšit do konce semestru?

Ve zbývajících týdnech studenty čeká implementace navržených aplikací v nástrojích Qlik, Tableau a Power BI, kterými je postupně provedou odborníci z Komix, Inekon Systems a Seyfor.

S Adastrou studenti stráví celkem čtyři týdny a během nich se budou soustředit na Data Science. Výuka bude spočívat v přípravě analytické tabulky a datamartu, tvorbě analytických modelů a jejich následným vyhodnocením a interpretací.

K závěru semestru studentům prozradí oborová specifika BI a DS projektů jednotlivé společnosti jako ŠKODA Auto a ČSOB, ale také Vlastimil Černý a Miroslav Umlauf. Po zbytek semestru budou studenti pracovat na týmových projektech a následné prezentaci svého výstupu.

Věříme, že si studenti výuku dosud užili a přinesla jim bohaté vědomosti. Jelikož jsme zatím jen v polovině, držíme jim palce do dalších týdnů plných dat.