[DAB ALUMNI KLUB] DAB Alumni klub přivítal etického hackera

Data & Business VŠE Alumni klub je nově DAB Alumni klub, ale kromě názvu se u nás nic nemění! Důkazem je i březnová akce, které se zúčastnilo přes dvě desítky posluchačů. Hostem byl Jindřich Karásek, odborník na kybernetickou bezpečnost a digitální forenzní analýzu, který nám představil nejnovější trendy a techniky v oblasti Cognitive Warfare a kybernetické bezpečnosti.

Než jsme se začali bavit o „zlých hackerech“, přiblížil nám Jindřich krátce svou zajímavou cestu od studia biologie přes prodej samurajských mečů až k jeho současnému boji s hackery. Tomu se věnuje jako Senior Threat Researcher ve společnosti Trend Micro.

Po krátkém úvodu jsme se mohli plně ponořit do problematiky Cognitive Warfare, kterou Jindřich považuje jako jednu z nejzávažnějších hrozeb pro lidstvo. Tomu dle něj nahrává i to, že vůči kognitivním hrozbám není nikdo imunní nebo že je například mnohem levnější vést informační válku než válku normální.

Tyto hrozby jsou založeny na tom, že naše mozky jsou náchylné k různým způsobům manipulace, které využívají naše vrozené tendence a schopnosti zpracovávat informace. Mohou zahrnovat šíření dezinformací, vytváření falešných narativ a manipulaci s emocemi a psychologií jednotlivců. Takové techniky jsou často navrženy tak, aby obešly naše kritické myšlení a vyvolaly emocionální reakce, které ovlivní naše rozhodování. To vede k nesprávným rozhodnutím a jednáním, což může mít závažné důsledky pro jednotlivce i společnost jako celek.

Přestože se Jindřichovi ve spolupráci s jeho týmem daří s těmito hrozbami bojovat a odhalovat je, posteskl si nad nízkým zájmem veřejných institucí s těmito informacemi dále pracovat a více se do boje zapojovat. Jako zajímavost náš host také zmínil, jak se mu podařilo od hackerů získat ukradené instagramové účty, jejichž zloděje pak mimo jiné pomocí analyzování blockchainu odhalil a nakonec díky dodaným důkazům pomohl dostat za mříže.

Jindřichovi ještě jednou moc děkujeme za obrovské množství nových zajímavých informací.

Všichni zájemci o naše akce si už nyní můžou v kalendáři poznačit další setkání, které se uskuteční hned po Velikonocích ve středu 12. dubna. Těšit se tentokrát můžete na workshop na téma API v Pythonu, které pro vás připravil náš člen a Python mág Adrian Heldes.

A pokud ještě nejste členem naší datové komunity na Facebooku, neváhejte se přidat, aby vám neunikly už žádné naše datové akce!


Text: Jakub Sokol