[VŠE ALUMNI KLUB] Více dat i zábavy aneb náš Data & Business VŠE Alumni Klub powered by KPMG

Hned se začátkem února jsme v xPORT přivítali další akci studentů magisterských a bakalářských oborů VŠE –⁠ členů Data a business VŠE Alumni klubu powered by KPMG. S hlavní přednáškou s názvem „Digitální zdravotnictví –⁠ kdy konečně?“ byla tématem celého setkání zdravotnická data.

Večer jsme zahájili krátkým vstupem jednoho z členů, v němž jsme se podívali na reálné consultingové řešení z oblasti cenotvorby léčiv. Od poptávky po projektu a specifikace zadání, přes získání potřebného dat a know-how, sestavení potřebného skriptu, nutné iterace, a zejména reálnou interpretaci a možnosti implementace řešení. Do budoucna doufáme ve více takových vstupů, neboť smyslem budování této komunity není pouhá účast na přednáškách, ale sdílení nápadů, zkušeností a zkrátka datových dovedností.

Těžiště večera spočívalo v přednášce pana doktora Tomáše Doležala –⁠ předního českého experta na farmakoekonomiku, hodnocení zdravotních technologií a lékovou a zdravotní politiku, zakladatele institutu pro zdravotní ekonomiku, který se rovněž velice angažuje v oblasti otevírání a demokratizace zdravotních dat a zejména v digitalizaci zdravotnictví a telemedicíně. Účastníci přednášky si mohli vyposlechnout strhující přednášku nabitou údaji a informacemi. Od názvosloví, úvodu do zdravotních systémů, stakeholderů a jejich motivací, způsobů financování, samozřejmě vlivu pandemie, jsme se přes podstatu celého systému, a sice pacientských dat, dostali k e-Health, m-Health, rozdílu mezi nimi, prostoru pro využití AI a i významu tzv. wereables. Po ukončení přednášky výhledem do budoucností a představením vize následovala ještě velice detailní a zapálená diskuze, která volně pokračovala v networking u občerstvení.

Příjemný večer plný zajímavých informací potvrzují i účastníci akce:

“Skvělá přednáška od člověka s velkým rozhledem a schopností propojovat obory. Velmi silně mi rezonovala myšlenka, že zdravotnictví jako ekosystém by se mělo celé točit kolem pacienta a jeho potřeb, a že digitalizace (a potažmo efektivní práce s daty) není cíl, ale nástroj, jak toho lze dosáhnout.”

“Veľmi sa mi páčil výber aj spracovanie témy, dokonca viac než minule.
Oceňujem jasné odprezentovanie základnej myšlienky, kopec zaujímavých postrehov, zrovnanie situácie v ČR so zahraničím.”


Text: Magdalena Marie Podrazilová [podm08@vse.cz]
Fotografie: Martin Weinpold